Kardemom
Deze dure specerij is afkomstig van Zuid-India, Ceylon en Sumatra en wordt nu ook in Guatemala geteeld. De rietachtige vaste plant hoort tot de gemberfamilie.
Het ruimere gebruik heeft in de Europese keuken lang op zich laten wachten, omdat dit vrijwel enkel bekend was als kerstgebakkruid!
Kardemom is een belangrijk bestanddeel van kerriemixen. Men kan de bladeren en zaden oogsten. De zaaddozen worden onrijp geoogst, waardoor de smaak en de aroma’s behouden blijven.
Deze geneeskrachtige plant werkt bij luchtwegenproblemen, indigestie, winderigheid en door zijn ontgiftende enzymen kan hij een kater verdrijven na een nachtje feesten…
Of kardemom een afrodisiacum is, valt voor de ene te betwijfelen, de andere zweert erbij.
Wist je dat bedoeïenenkoffie z’n typisch aroma aan kardemom dankt?
Kardemom vind je in onze Dessertsaus met sinaasappel, “Indian Orange”.
Bron:
DUMONTS KLEINE SPECERIJEN LEXICON Anne Iburg
KEUKENKRUIDEN VAN A TOT Z – Henning Seehusen