Appels en pectine

Appels worden in België vooral geteeld voor de versmarkt. Wist je dat zo’n 90% van de jaaroogst buiten onze landsgrenzen wordt geëxporteerd?

Sommige voedingswaren die van appels worden gemaakt (appelstroop, appelsapconcentraat, zuiveldessert, cider, fruitconserve, sorbet, enz) leveren een pulpachtig restproduct op. Dit restproduct kan voor mengvoeders dienen, de aanmaak van biogas(*) en pectine.

Pectine is een verdikkings- & geleermiddel, stabilisator én vetvervanger in allerhande voedingsmiddelen. Pectine is glutenvrij. We vinden het bijvoorbeeld in jam, yoghurt of drop terug. Wist je dat dit vaak als alternatief voor graan wordt gebruikt in glutenvrije voedingswaren?

Men gebruikt dit ook als keelpastilles-ingredient, kleefmiddel in wondhelende producten, in de farmaceutische industrie (cosmetica), enz!

Strikt genomen is pectine een polysacharide en een onderdeel van celwanden van planten en vruchten. Deze sacharide zorgt nl. voor het aaneen klitten/houden van plantencellen.

Over het nut van appels en pectine, is het laatste woord dus nog lang niet gezegd…

(*): rotte vruchten waarmee men niets meer kan doen in de voedingsnijverheid, worden tot biogas verwerkt, maar dit gebeurt nog kleinschalig.

Bronnen:
– Wikipedia
– Veldverkenners ‘het tweede leven van landbouwproducten’