Carpe D’Jam’s kruidenpotjes

‘God schiep het voedsel, de duivel de specerijen’
James Joyce, Ulysses

Wie weerstaat aan de verleiding als een kruidenpotje opengaat en de bedwelming meteen te merken is? Kruiden… kostbare goedjes die betoveren.

Enkele kruiden die Carpe D’Jam gebruikt :

KORIANDER : de zaden van ‘Chinese peterselie’, al is de herkomst onduidelijk (Centraal-Azië?). Krampwerend, stimulerend, zinnenprikkelend.

GEMBER : de wortelstok van een tropische plant uit India, Azië, die men de ‘hand’ noemt omwille van de grillige vorm. Wakkert de eetlust aan, ontgift en kalmeert.

KANEEL : de geurige schors van een boom uit Sri Lanka, India, China. Stimulerende en bacteriebestrijdende eigenschappen. Spijsverteringsbevorderend.

MUNT : in veel soorten te vinden, sterk geurende menthol bevattend, één van de oudste keukenkruiden die de geest verheldert. Is één van de populairste kruiden in de Aziatische keuken.

RAS EL HANOUT : subtiele aromatische mengeling uit de Marokkaanse keuken met 12 ingrediënten o.a. gember, komijn, kardemom, kaneel, koriander, pepersoorten, kruidnagel,…wat men noemt ‘Het beste uit de keuken’.

ORIGANO : of marjolein, uit de Provençaalse keuken, met karakteristiek aroma en smaak.

VANILLE : uit de zaadpeul van een orchidee-achtige Mexicaanse klimplant. Nu ook in Tahiti en Réunion gekweekt. Bourbonvanille is de meest begeerde (ook duurste). Afrodisiacum?

MUSKAATNOOT : noot van de Bandaboom, wanneer de vruchten rijp zijn komt ‘n ‘steen’ vrij met daarin deze noot. Verhelpt winderigheid. In de Oosterse geneeskunde tegen reuma en bronchitis gebruikt.

STERANIJS : achtpuntige stervorm met in elke punt een glimmend zaadje. De vruchten worden met de hand geplukt in China, India en Vietnam. Kalmeert de darmen en verlicht reuma. Symbool van voorspoed.

CAYENNEPEPER : sterke, vaste peper uit Amerika, doch snel door Afrika en Azië overgenomen. Peper ontsmet, bevat Vit C, stimuleert de eetlust, spijsvertering en bloedsomloop.

Bron : SPECERIJEN IN GEUREN en KLEUREN , Blandine Vié (Deltas)